Традиції Різдва!




В Україні Різдво починають святкувати в 
Святий вечір - 6 січня, тоді ж і закінчується різдвяний піст. 
 Після Різдва настають коляда або святки - 12 днів, 
протягом яких відзначається свято.

На другий день Різдва, 8 січня святкується Собор Пресвятої Богородиці.
 Цей день присвячений прославлянню Божої Матері, "радість світу народила".

Напередодні Різдва - 6 січня (цей день звали Вілія) ще вдосвіта 
господар і господиня готували Божу їжу - кутю та узвар.
 Для цього особливим чином у печі накладалися дрова,
 які годилося запалювати "живим вогнем" (потерши деревом об дерево, або кресалом),
 в пізнішій традиції вже користувалися сірниками.

Коли на небі з’являлася перша зірка, аж тоді родина могла сідати до столу після дня суворого посту, під час якого ніхто не мав права їсти, окрім малих дітей, яким давали трішки вареної картоплі. Проте перед тим як сісти, кожен дмухав на місце на лаві, щоб бува не придушити душі, які, вважалося, на Святвечір приходили до хати. 




Комментариев нет:

Отправить комментарий